Poznejte krásy Jeseníků a šlápněte do pedálů s cyklobusem 904

Pro cestující v IDSOK je opět k dispozici cyklobus 904. Objednatelem pro letošní cyklistickou sezonu je Olomoucký kraj, jenž minulý rok zakoupil cyklovozík pro přepravu 20 kol. Cyklobus je v provozu v relaci Olomouc – Rýmařov – Ovčárna – Zlaté Hory – Jeseník v období od května do září.

V období od 18. 5. do 29. 9. 2024 je v provozu cyklobus, který zajišťuje dopravce ARRIVA autobusy, a.s. z Olomouce do Jeseníku a zpět. Spoj vyjíždí v tomto období o víkendech a státních svátcích v 7:05 z autobusového nádraží v Olomouci, což je jediný nástupní bod pro cyklisty z Olomouce.

Ilustrační foto - Poznejte krásy Jeseníků a šlápněte do pedálů s cyklobusem 904 - IDSOK 1

Tento sezonní spoj obsluhuje Šternberk, oblast Dlouhé Loučky, Rýmařovsko, Hvězdu, Ovčárnu a Zlatohorsko. Zpáteční cyklobusový spoj vyjíždí z Jeseníku každou sobotu i neděli a ve státní svátky ve 14:20 z Jeseníku přes Zlaté Hory, Hvězdu, Rýmařov, Dlouhou Loučku a Šternberk do Olomouce, kde zastavuje na hlavním nádraží a na autobusovém nádraží.

Zvolená trasa nabízí cyklistům i pěším turistům mnoho možností výletů v kombinaci s využitím veřejné hromadné dopravy v Nízkém Jeseníku, Hrubém Jeseníku, Zlatohorské vrchovině, v okolí Jeseníku nebo v Polsku.

Samotný autobus má kapacitu 45 míst k sezení, připojený cyklovozík německého výrobce Franz Harbeck má kapacitu 20 jízdních kol s praktickým uložením se střídavým výškovým umístěním jízdních kol. Z důvodu omezené kapacity cyklovozíku doporučujeme místo pro kolo zarezervovat předem.

Ilustrační foto - Poznejte krásy Jeseníků a šlápněte do pedálů s cyklobusem 904 - IDSOK 3

V loňském červenci a srpnu využily cyklovozík téměř dvě stovky cyklistů. Pro navýšení potenciálu využití jezdí cyklobus v tomto roce v rozšířeném období.

Ilustrační foto - Poznejte krásy Jeseníků a šlápněte do pedálů s cyklobusem 904 - IDSOK 5

(Počet přepravených kol v jednotlivých dnech v provozu cyklobusu v loňské sezoně 2023.)

Více informací a podrobný popis procesu rezervace jízdního kola na lince 904 naleznete na zde.

Jízdní řád linky 950904 v relaci Jeseník – Rýmařov – Olomouc – Přerov platný od 18. 5. do 29. 9. 2024 naleznete zde.